Quantcast
Last updated on April 19, 2014 at 18:42 EDT

Landfill Site to Be Transformed into New Woodland

August 7, 2008

WORK has started on transforming a Southport landfill site into a new woodland.

The Forestry Commission has started a four-month project to move 42,000 tonnes of sand from a former sand extraction site at Rainford over to a closed landfill site on Town Lane.

To kick-start the green makeover, 5,730 tonnes of peat will be mixed with the sand to create soil-material suitable for planting.

The centrepiece of the site will be a scenic viewing platform looking out across the West Pennine Moors and Southport Mosses.

The site includes two former landfill tips, unmanaged grassland and large sections of derelict land.

A spokesman for the Forestry Commission said: “The area will need intensive reconditioning over the coming months to bring it back to life.

“The 26 hectares of brownfield land will then be transformed into a recreational green space for the public .”

The pounds 1.78m of funding is coming from the Northwest Regional Development Agency (NWDA) and the Forestry Commission partnership programme, Newlands.

Andy Glover, community engagement officer for the Forestry Commission at Town Lane, said: “The project is important to the ongoing regeneration of Southport and the surrounding area.”

Newlands is a unique pounds 59m NWDA-funded regeneration scheme, which is rejuvenating around 381 hectares of the Northwest’s derelict, underused and neglected land.

(c) 2008 Daily Post; Liverpool. Provided by ProQuest Information and Learning. All rights Reserved.